Teksten redigeren

Vaak probeer je zelf eerst een tekst te schrijven, maar ben je niet tevreden met het eindresultaat. Er staat wel wat er moet staan, maar het leest niet prettig genoeg, het is teveel, de volgorde kan beter, enz. Dan is het tijd voor een redigeer- of opleukbeurt.

'Opleuken'

Mail de tekst naar mij, dan ga ik kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Sluit de tekst bijvoorbeeld aan bij de gemiddelde lezer ervan? Geeft de tekst antwoorden op vragen in plaats van dat deze vragen oproept? Waar kan het levendiger en bondiger? Is de structuur goed? Vervolgens krijg je het concept en verwerk ik je reactie. Pas wanneer jij tevreden bent, is het klaar.

Vaktaal begrijpelijk maken

Wat ik extra leuk vind om te doen, is vaktaal 'vertalen' naar gewoon Nederlands. Denk dan aan de juridische taal in vergunningen, beschikkingen of overeenkomsten. Of beleidstaal in gemeentelijke brieven of specialistentaal in pati├źntenfolders. Ook kunnen veel technische handleidingen wel wat eenvoudiger.

Opfrisbeurt standaardteksten

In veel organisaties zijn standaardteksten in gebruik. Wanneer heeft iemand hier voor het laatst naar gekeken? Kloppen ze nog? En hoe is het met de klantvriendelijkheid ervan? Passen ze nog in de huisstijl? Laat mij er eens naar kijken: ik maak er echt werk van.